Get Adobe Flash player

Diplomalı işsiz olmayın
Binlerce öğrenci, hatalı yapılan tercihler sonucu üniversite mezuniyeti sonrası iş bulma zorluğu çekiyor. Gençlerin meslek seçerken, o mesleğin istihdam alanlarını da düşünmeleri gerekiyor

Üniversite sınavlarının sona ermesiyle birlikte sınav sonucunu heyecanla bekleyen adaylar, aldıkları  puanlara göre tercihte bulunacaklar. Ancak adayların çoğu kendilerine uygun meslek seçmek yerine, açıkta kalmamak için biliçsiz tercih yapıyor. Öğrecilerin birçoğu seçtikleri bölümlerin gelecekteki istihdam alanlarını düşünmeden hareket ettiği için, sonradan pişmanlık yaşıyor. Hatalı yapılan tercihler sonucu binlerce genç diplomalı işsizler ordusuna katılıyor.

Ekonomik şartlar

Türkiye’de üniversite diploması sahibi işsizlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Üniversitelerden her yıl binlerce kişi mezun oluyor ancak bunların çok azı ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar sebebiyle iş sahibi olabiliyor. Gençlere meslek seçimi ile ilgili uyarıda bulunanan uzmanlar ise, gençlerin “Ben bu fakülteyi ve bölümü neden seçiyorum” diye kendilerine sormaları gerektiğini söylüyor. Adayın seçeceği mesleğin gerektirdiği özellikler ile bireysel özelliklerinin de birbirine uygun olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, aksi halde o meslekte başarılı olunamayacağını belirtiyorlar.

Ara eleman ihtiyacı

Öğrenciler tarafından en çok Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik ve öğretmenlik  bölümlerinin revaçta olduğunu belirten uzmanlar, öğrencilerin bu bölümleri mezuniyet sonrası iş bulma garantisi yüksek olduğunu düşünerek tercih ettiklerini ifade ediyor. Sınavı kazanamayan öğrencilerin asla karamsarlığa kapılmamaları gerektiğini belrten uzmanlar, ''Bir öğrenci ille de bir meslek sahibi olmak istiyorsa diğer ara mesleklere de yönlenmeli. Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini kazanamadım diye üzülmemeli. Türkiye'nin diğer ara mesleklerde yetişmiş nitelikte elemanlara da ihtiyacı var. Öğrenciler kendilerini sınırlamamalı, diğer 2 yıllık işe yarar bölümleri de yeteneklerine uygunsa seçmeli '' diye konuştular. Öğrencilerin meslek seçerken seçecekleri mesleği iyice araştırıp bilgi sahibi olmaları gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Çünkü meslek seçerken kendimize belli bir yaşam biçimi, çalışma ortamı ve sosyal çevre de seçmiş oluyoruz. Yani meslek seçimi asla anlık bir karar olmamalıdır. Bu karar bilinçli ve sağlıklı biçimde verilmelidir “ dedi.  Uzmalar, meslek seçerken dikkat edilecek en önemli noktaları şöyle sıraladı:

*Mesleğin özellikleri.
*Çalışma koşulları.
*Sosyal haklar ve güvence.
*Meslek ile ilgili olan kuruluşlar.
*Yükselme olanakları.
*Staj ve zorunlu hizmet ve kazanç durumu meslek seçerken araştırılması gereken konular arasında yer alıyor.


Yayin tarihi:  26/06/2014
Bu haber toplam 3095 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
29 Mart   13:27